T K

TORUN BAKIR A.Ş - ALTYAPI DÖNÜŞÜM PROJESİ

TORUN BAKIR A.Ş - ALTYAPI DÖNÜŞÜM PROJESİ

Proje İçeriği

Kurumumuzda ERP, MES, Sharepoint, Mail gibi iş sürekliliğini büyük ölçüde etkileyebilecek hizmetler için bulut ve datacenter ortamları kullanılmaktadır. Bu sebeple iş sürekliliğinin sağlanması için yedekli bir altyapı ve sistem odasına sahip olmak iş sürekliliğinin sağlanması için büyük önem arz etmektedir. Yapılan proje ile Sistem Odası: Mevcut sistem odası standartlara uygun hale getirilmiş ve farklı bir binada yeni bir sistem odası yapılmıştır. Her iki sistem odası ayrı jeneratör ve upsler ile beslenmektedir. Her iki sistem odasına GOSB’un farklı pop noktalarından gelen fiber kablolarla yedekli bir altyapı gelmektedir. Bu altyapılar radyolink ile desteklenmiştir. İnternet hatları SDWan teknolojisi kullanılarak kesintilerden etkilenmeyecek şekilde bir yapı oluşturulmuştur. Network Altyapısı: İki ayrı sistem odasına konumlandırılan yedekli firewall, backbone, wireless controller ve Nac ile ana omurganın sürekliliği sağlanmıştır. Kenar switchlerden her iki sistem odasına fiber kablolar gelmektedir, böylece kablo ile ilgili oluşabilecek kesintiler önlenmiştir. Kenar switchlerde oluşabilecek bölgesel sorunlar için yedek switch bekletilmekte olup, oluşabilecek lokal network kesintisi 1 saaatin altına indirilmiştir. Nac ürünü kullanılarak network’e kuruma ait olmayan cihazların bağlanması engellenmiş, kurum donanımlarının bir noktaya takılması durumunda donanımın tanınarak gerekli altyapı ayarlarının otomatik yapılması sağlanmış, misafirlerin pratik ve kurum ağından izole bir şekilde internet hizmeti alması ve kurum projeksiyon, tv vb. donanımlara erişimi sağlanmıştır


Projenin Amacı

Hem mevcut işleyiş iyileştirildi hem de yeni bir hizmet yaratıldı.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projede altyapıya yönelik pek çok iyileştirme yapıldı; proje kapsamında yapılan çalışmalardan bir tanesi de yedekliliği sağlamak ve hibrit bir yapıda çalışmak için gerek duyduğumuz yeni sistem odasıydı. Sistem odalarında, odanın tamamının soğutulması geleneksel yöntemdir. Ancak bizim kurduğumuz sistemde odanın tamamını soğutma gereksinimi yok; sadece kabin içlerini soğutan bir teknoloji kullanıyoruz. Bu sayede enerji verimliliğimiz geleneksel yöntemlere göre oldukça yüksek. Böylece çevreye de daha az karbon ayak izi bırakıyoruz.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Proje iş sürdürülebilirliğini sağladığı için tüm iş birimlerine fayda sağlamaktadır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Kurumu geleceğe taşıyacak dijital dönüşüm yolculuğu kapsamında gerçekleştirilecek projeler için uygun altyapının hazırlanması bu projeyle sağlandığı için üst yönetimin özellikle gerekli bütçenin sağlanması konusunda desteği tam olarak alınmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

İş sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkileyecek erişim problemleri yedekli network altyapısı sayesinde engellenmiştir, Kurum ağına yabancı cihazların erişimi engellenmiştir, Network üzerinde yapılması gereken konfigürasyonlar büyük ölçüde otomatik hale getirilerek BT ekibinin iş verimliliği arttırılmıştır, Misafirlere BT personeline ihtiyaç duymadan kolay bir şekilde ihtiyaç duyacakları internet ve sunum cihazlarına erişim imkanı sağlanmıştır. Tüm personelin cep telefonlarının, kurum networkünden izole bir şekilde internet erişiminden yararlanması sağlanmıştır. Böylece dijital dönüşüm yolculuğunda mobiliteye yönelik uygulamalar için gerekli altyapı oluşturulmuştur.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projede BT Alyapı ve Operasyonlar biriminden 3 kişi aktif olarak çalışmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

HP, VİZNET, ERFA, GOSB, TÜRK TELEKOM, VODAFONE, TURKCELL, HUAWEI


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

HUAWEI Sistem Odası, HP Aruba