Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.
Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.
Proje İçeriği
PaySafe ürünümüz, Fintech-as-a-Service (FaaS) altyapısı ile kurumların nakit akışının daha efektif yönetilmesi adına geliştirilmiş, finansal IoT teknolojileri ile bankacılık sistemine entegre olan online akıllı kasa ürünümüzdür. PaySafe’leri daha çok perakende, akaryakıt, kargo gibi sahada nakdin fazla döndüğü sektörlerden kurumlara, nakit optimizasyonu sağlama amaçlı olarak sunuyoruz. Firmaların ilgili lokasyonlarında kasada biriken nakit para, personel tarafından PaySafe’ler içine koyulduğu anda, gün ve saat farketmeksizin, kasanın doluluğu paralelinde ilgili tutar algılanıp firmanın istediği banka hesabına yansıtılıyor. Personel, parayı içine koyduğunda parayı transfer etmek istediği bankayı kasada bulunan panel üzerinden seçiyor ve transfer işlemi gerçekleştiriliyor. Birleşik Ödeme’nin bankalar arası 7/24 para transferi altyapısı ile PaySafe çözümü; haftasonu, tatil günleri ve bayramlar dahil, firmanın nakde 7/24 erişimini sağlıyor, firmaya nakdi anında kullanma imkanı veriyor ve buna bağlı olarak yeni gelir kalemleri yaratıyor, firmayı vadesiz hesapta para tutmaktan kurtarıyor. Ayrıca para kasaya konduktan sonra paranın fiziksel olarak toplanması dahil tüm operasyonel faaliyetlerin sorumluluğu Birleşik Ödeme’de olduğundan 360 derece uçtan uca çözümler ile firmanın operasyonel ve finansal verimliliğini arttırması sağlanıyor. Klasik para toplama ve güvenlik şirketlerine göre PaySafe çözümümüz; nakde anında erişimin yanında kayıp/çalıntı riski ve personel fraud anlamında da avantajlar sağlıyor. Para kasaya konduğu andan itibaren şubede dururken ve taşınırken 7/24 sigortalı halde oluyor. Aynı zamanda PaySafe, konan paranın anında miktarını ve gerçekliğini doğruluyor ve böylece para sayma ve doğrulama işlemi şubede gerçekleşmiş oluyor. Kasa paneli ile personel dijital olarak doğrulanıyor ve yapılan işlem dijital olarak sisteme saatiyle işleniyor. Ek olarak, diğer para toplama ve güvenlik şirketleri ile çalışıldığında günlük manuel olarak mail ile raporlama yapılırken PaySafe çözümü sayesinde dinamik raporlama için API paylaşımı yapılarak şube nakit bilgisi 7/24 ERP/ön muhasebeden takip edilebiliyor. ERP ve ön muhasabe ile entegre olan uçtan uca dijitalleştirilmiş nakit yönetimi sağlanıyor. Sahada dönen nakit miktarı arttıkça PaySafe’in sunduğu katma değer ve maliyet optimizasyonu o kadar fazla oluyor. Bu yıl yeni geliştirdiğimiz bir ürün olmasına rağmen PaySafe; perakende, akaryakıt, kargo gibi nakdin fazlaca döndüğü sektörlerde Türkiye’nin lider şirketleri tarafından kullanılmaya başlandı. Fast Company Türkiye’nin düzenlediği Digital Money’20 etkinliğinde gerçekleşen Fintech Awards Ödül Töreni’nde online akıllı kasa ürünümüz PaySafe, yeni ürün/hizmet kategorisinde 2.’lik ödülünün sahibi oldu. Ek olarak, Eylül ayında gerçekleşen 2020 Sardis Ödülleri’nde PaySafe Online Akıllı Kasa ürünümüz, Ürün ve Hizmet İnovasyonu kategorisinde 1.lik ile Altın Sardis’in sahibi oldu.
Projenin Amacı
PaySafe ile tamamen yeni bir süreç ve hizmet yaratıldı ve daha sonrasında perakende, akaryakıt, kargo gibi sahada nakit paranın fazlaca döndüğü sektörlerdeki lider şirketler tarafından PaySafe online akıllı kasa çözümü kullanılmaya başlandı. Konvansiyonel para toplama ve güvenlik şirketleri ile çalışmak yerine kurumların nakit yönetimini dijitalleştirebilmeleri geliştirildi. Birleşik Ödeme’nin bankalar arası 7/24 para transferi altyapısı ile PaySafe çözümü; haftasonu, tatil günleri ve bayramlar dahil, firmanın nakde 7/24 erişimini sağlamakta, firmaya nakdi anında kullanma ve değerlendirme imkanı vermekte ve buna bağlı olarak yeni gelir kalemleri yaratmaktadır, firmayı vadesiz hesapta para tutmaktan kurtarmaktadır. Türkiye’de haftasonu ve resmi tatilleri düşündüğümüzde toplam 120 gün bulunmaktadır. PaySafe, firmanın paraya erişiminin bu 120 günde de kesintisiz olarak sağlanması, nakit akışının oldukça efektif yönetilmesine imkan vermektedir. Ayrıca paranın toplanması, kasanın operasyonel maliyetleri, lojistiğinin tümünü Birleşik Ödeme sağladığından para yönetimindeki maliyetler doğrudan minimize edilmekte; 360 derece uçtan uca çözümler ile firmanın operasyonel ve finansal verimliliğini arttırması sağlanmaktadır.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Proje kapsamında güncel IoT teknolojileri finansal teknolojiler ile buluşturulmuş ve online akıllı kasa bankacılık sistemine entegre edilmiştir. Bu sayede Birleşik Ödeme’nin entegre olduğu alıcı bankalardan istenilen bankaya firma anında ve 7/24 şubede biriken nakit parasını transfer edebilmekte ve nakde anında erişim sağlayabilmekte ve operasyonel süreçlerle uğraşmadan anında bankada değerlendirebilir hale gelmektedir.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
PaySafe, şubelerde biriken nakit paraya anında ve 7/24 erişim sağladığından, parayı banka hesabında değerlendirme imkanı verdiğinden ve operasyonel maliyetleri minimize ettiğinden dolayı finans bölümüne fayda sağlamıştır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Üst yönetim tarafından proje özelinde gereken AR-GE çalışmaları ve proje hayata geçtikten sonraki operasyonel çalışmalar için destek tam olarak sağlanmıştır. Projenin zamanında hayata geçmesi için proje planının ve gerekli analizlerin yapılması, proje hayata geçtikten sonra sorunsuz devam edebilmesi için gerekli insan kaynağının ve gerekli zamanın ayrılması konusunda olabildiğince destek olunmuş ve gereken noktalarda doğru yönlendirmelerde bulunulmuştur. Üst yönetimimizdeki global ve yerel lider bankalarda üst düzey yöneticilik tecrübesi olan yöneticilerimizin vizyon ve bakış açısı, projenin günümüzdeki başarılı seviyelere gelmesi ve öncü şirketler tarafından tercih edilmesi ve ilgili ödüllerin sahibi olması yolunda son derece yardımcı olmuştur. Üst yönetimin doğru yönlendirmesi ile proje hayata geçmeden önce nakdin fazla döndüğü sektörlerdeki ihtiyaç analizi en detaylı şekilde yapılmış, konvansiyonel para toplama ve güvenlik şirketlerinin iş modeli üzerinde çalışılmış ve eksikler belirlenmiştir. Bu şekilde proje sorunsuz bir şekilde canlıya alınmış ve operasyonel çalışmalarda aksaklık olmadan devamlılık sağlanmıştır. Projede sürdürülebilirliğin sağlanmasında yönetimin desteği kritik olmuştur.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
PaySafe’in konvansiyonel nakit toplama ve güvenlik şirketleri ile kıyaslandığında nakit optimizasyonu ile sağlanan maliyet düşürümü ile %50 ve üzerinde pozitif sonuçlar vermektedir. Haftasonu ve resmi tatiller dahil nakde anında erişim sağlama imkanıyla 3 haneli yeni gelir kalemi sağlanır. PaySafe’ler, dönen nakit ne kadar fazla ise firma için o kadar fazla katma değer yaratmakta, maliyetlerde yüzdesel azalma oranı o kadar yüksek olmaktadır.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Ürün & İş Geliştirme, Bilgi Teknolojileri, Satış & Pazarlama Genel Müdür Yardımcılarımız dahil olmak üzere bu proje özelinde son derece aktif rol alınmıştır. IT ve ürün ekibi ile birlikte aktif rol sahibi olan toplamda 20 kişi mevcuttur. Şubelere yerleştirilen kasalarla ilgilenilmesi için sahada aktif rol alan insan kaynağı organize edilmiştir.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Ürün geliştirmeleri ve online akıllı kasaların üretimi tamamen Birleşik Ödeme tarafından yapılmaktadır.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Parçaların bazıları yurtdışından temin edilmektedir. Spesifik belirtilmesi gereken marka bulunmamaktadır.