T K

VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş. - MobildePOS Projesi

VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş. - MobildePOS Projesi

Proje İçeriği

Vakıf Katılım MobildePOS uygulaması herhangi bir ek cihaza gerek kalmadan üye iş yerlerimizin NFC uyumlu cihazlarıyla temassız ödeme almasını sağlamaktadır. Üye iş yerlerimiz başvurularını tamamladıktan sonra akıllı telefonuna Vakıf Katılım MobildePOS uygulamasını indirip aktivasyon işlemini hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayarak ödeme almaya başlayabilmektedir. Üst limit olan 250,00 TL’ye kadar temassız ödeme alabilmekte ve aynı uygulama üzerinden iade/iptal ve raporlama gibi işlemlerini yapabilmektedir. Vakıf Katılım MobildePOS uygulamamızın ortaya çıkış amacı; 1- Maliyetlerin Düşürülmesi: Üye iş yerlerimizin mevcutta kullandığı POS cihazlarının (Mobil POS, Yazar kasa POS) kurulum, bakım/onarım, saha operasyonu ve cihaz maliyeti bulunmaktadır. Dolayısıyla bu maliyetler hem bankamıza hem de müşterilerimize mali bir yük oluşturmaktadır. Bu projeyle hem banka hem müşteri maliyetleri azaltılacaktır. 2- Müşteri Kazanımı: Cihaz maliyeti, mobil satıcılarda POS gibi ikinci bir cihaz taşınmak istenmemesi, düşük cirolu işlemlerden dolayı POS edinmek istenmeyen küçük işletmelerin de kullanabileceği bir POS ihtiyacı mevcuttur. Bankamızın müşteri portföyünde bu durumda çok sayıda müşteri olduğu düşünülürse, bu ürünle birlikte müşteri sayısında artış beklenmektedir. 3- Nakit Kullanımının Azaltılması: Kartlı ödeme yapılabilecek noktaların artmasıyla birlikte nakit kullanımının azaltılmasıdır. Maliyetin azaltılması, POS üyesi müşteri sayılarımızın arttırılması ve kartlı ödemelerin yaygınlaştırılması gerekçelerinden yola çıkılarak NFC özellikli Android telefonlara POS özelliği kazandıran uygulamamız geliştirilmiştir. Ekstra bir cihaza gerek kalmadan POS sahibi olunması hem bankamıza hem de müşterilerimize büyük maliyet avantajı sağlamaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı POS cihazı edinmek istemeyen özellikle küçük ve orta ölçekli müşterilerin kazanılması da amaçlanmıştır. Böylelikle BKM istatistiklerine göre günlük 7 milyon adedi aşan temassız ödemelerin sayısının daha da artmasının önündeki en büyük engel olan POS yaygınlığı problemine bu projeyle çözüm sağlamış oluyoruz. MobildePOS uygulaması ile uyumlu akıllı telefona sahip olan her iş yerine düşük maliyet ve operasyonla POS edinme fırsatı sunuyoruz. Mobilde POS uygulaması ile birlikte nakit kullanımının gün geçtikçe azaldığı sektörde POS kullanmayan özellikle mikro ve orta ölçekli iş yerlerinin de nakitsiz ödeme almasına imkân sağlamıştır. Ekstra cihaz bağlılığını ortadan kaldırarak cihaz, bakım/onarım, kurulum, saha yönetimi gibi maliyetleri ortadan kaldırarak bankamız ve üye iş yerlerimize avantaj sağlamıştır. Ayrıca nakit ödemelerdeki kayıt dışı ekonomi riskini de ortadan kaldırmıştır.


Projenin Amacı

Projemiz ile müşterilerimizin hizmetine yeni bir ürün sunulmuştur.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Uygulamada ödeme alma işlemi NFC teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilmektedir. NFC (Yakın Alan İletişimi); NFC, düşük bant genişliğine sahip olan, Bluetooth ve Wifi gibi teknolojilerden zayıf çalışan ve çok kısa mesafe ile kullanılabilen bir kablosuz iletişim teknolojisidir. NFC teknolojisi, temel olarak bu teknolojiye sahip cihazların kısa mesafede birbiri ile veri alışverişi yapabilmesini sağlar. Bu çözüm EMV teknolojisi ve standartlarına dayanmakta olup VISA ve Mastercard kurallarına göre düzenlenmiştir. Mobilde POS yalnızca güvenli EMV kartlar ile çalışır; güvenlik, işlevsellik ve işlem akışları global şemaların standartlarına dayanmaktadır. Mobilde POS platformu, kart sahibine ait tüm hassas verileri PCI DSS düzenlemelerine uygun bir şekilde işler ve iletir. İşlem sırasında, açık veriler depolanmaz ya da iletilmez. Mobil cihazlar, güvenlik yazılımı kullanılarak korunmaktadır ve tüm mesajlar şifreleme ile (encrypt edilerek) iletilir. Hassas kart bilgileri hiçbir zaman cihazda depolanmaz, saklanmaz.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Proje sonucu ortaya çıkan ürünümüz özellikle Pazarlama ekiplerine büyük fayda sağlamıştır. Çok düşük maliyetlerle temassız ödeme almayı sağlayan uygulamamız sayesinde üye iş yeri anlaşmaları yaparak yeni müşteri kazanımı ve çapraz satışlar ile hedeflerin gerçekleşmesi sağlandı. IT tarafında ise temassız ödeme dünyasında yepyeni bir deneyim kazanmasını sağladı. Entegrasyon ve geliştirme süreçleri çalışanlarımızın gelişimine katkı sağladı.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Üst yönetimimiz tarafından bankamızın dijitalleşmesine katkı sağlayacak ve ödeme sistemleri alanında müşterilerimize yeni çözümler sağlayacak ürün ve hizmetler her zaman desteklenmektedir. Bu projemizin de başlangıç aşamasından itibaren üst yönetim tarafından bütçe, iş birlikleri ve çalışma ekibinin kurulmasında her zaman destek alınmıştır. Kurum içi ve kurum dışında çok paydaşlı bir proje olduğundan dolayı yaşanan aksaklıkların projenin gecikmesine sebep olmaması adına üst yönetim tarafından gerekli koordinasyon sağlanmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje başlangıç aşamasında POS cihazı edinmek istemeyen müşterilerimizin ortak probleminin klasik pos cihazlarının maliyetli olması, ekstra bir cihaz taşıma zorluğu ve başvuru süreçlerinin çok üzün sürmesi olduğunu gördük. Kurye ile sipariş teslim eden üye iş yerlerimizin de her kurye için ayrı bir POS cihazı alınması, cihazların kurye tarafından taşınması gibi birçok zorluğun olduğunu da tespit ettik. Üye iş yerimizin mevcut NFC uyumlu cihazına POS özelliği kazandıran uygulamamız ile birlikte maliyetlerin düşmesi, başvuru sonrası ödeme almaya başlama sürecinin çok hızlı olması müşterilerimizin birçok sorununa çözüm getirdi. Böylelikle POS sahibi olmak istemeyen müşterilerimiz de temassız ödeme almaya başladı. Üye iş yeri başvuru sayılarımızda yeni ürünümüzle birlikte artış yaşandı. Kart ile ödeme almaya başlamalarıyla birlikte satış oranlarında da artış yaşandı.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projemizde 12 kişi aktif olarak görev almıştır. Dijital Uygulama Geliştirme ekibi mobil uygulamanın geliştirilmesi ve entegrasyonlar konusunda çalışma yapmıştır. Dijital Bankacılık ve Kullanıcı Deneyimi ekibi UI/UX tasarımı konusunda çalışmıştır. BT Ödeme Çözümleri ekibi back end geliştirmeleri, raporlama ekran geliştirmeleri ve back Office ekran geliştirmeleri konusunda çalışma yapmıştır. Proje Yönetim Ofisi ekibinden proje yönetiminde destek alınmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

PayCore firmasından EMV SDK konusunda destek alınmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

0