İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş - Yeni Normal
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş - Yeni Normal
Proje İçeriği
Havacılık sektörü pandeminden dünyada en çok etkilenen sektörlerden biridir. Havacılık tarihinde 2.dünya savaşından sonra en büyük kriz olarak anılmaktadır. Bir dönem havalimanımız kapanmış ve tekrar açıldığında ise tüm zorluklara rağmen, tüm yatırımlarını yolcuların ve çalışanlarının sağlığını korumaya yönelik alınan önlemler için yapmıştır ve bu çalışmaları sıfırdan başlayarak argesi, geliştirmesi, temini dahil 2 ayda tamamlamıştır. Yapılan çalışmalar: -Yolcu yakınlarının havalimanına girişi engellenerek kalabalık azaltılması hedeflenmiştir. Giriş kapılarında el terminalleri ile yolcu uçuş kartları okutularak, doğruluğu teyit edilerek yolcular içeri alınmaktadır. Mobil cihazlar tahsis edilmiş ve yolcu doğrulamasını gerçekleştiren yazılımlar geliştirilmiştir. -Tüm giriş kapılarına ve terminal içinde muhtelif alanlara termal kameralar kurulmuştur. Thermal kameralar görüntüyü işleyerek yolcuların ateşlerini ölçmekte, limitlerin üzerinde olan yolcular için güvenlik personelini uyarmaktadır. Ayrıca maske kontrolü de yaparak, güvenlik personeli sesli uyarılmaktadır ve maskesiz yolcuların terminal girişi engellenmektedir. -Tüm check in , güvenlik kontrol, bagaj ve boarding işlemleri mobil telefon, akıllı saat, kiosk ve tc kimlik kartı aracılığı ile temassız, yolcular tarafından self servis gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemler sırasında kullanılan tüm okuyucular, yazılımlar, entegrasyonlar yolcuların self servis kullanabileceği şekilde düzenlenmiştir. -Yurtdışı seyahat eden yolcularımız pasaport kontrolü içi self servis pasaport kontrol sistemlerini kullanabilmektedir. -Yolcuların COVID önlemleri ve yapması gerekenler konusunda bilgilendirmeleri için tüm uçuş ekran sistemleri yeniden düzenlenmiş, araya bu bilgiler yerleştirilmiştir. Bilgilendirme monitörleri arttırılmıştır. -Giriş kapılarında ve güvenlik kontrol noktalarında sıralarda bekleyen insan adedi kontrol edilmekte, sosyal mesafe limitlerinin üstünde insan bulunması durumunda güvenlik personleri uyarılmaktadır. Personel yolcuları ferah girişlere ve alanlara yönlendirmektedir. Yolcu uyarı mekanizması ve WC ler için de aynı görüntü işleme sistemleri kurulumu tamamlanmak üzeredir. -Havalimanımızda bir adet fiziksel robot bulunmaktadır. Yolcuların çok dikkatini çekmektedir. Robot yolcuları maske takmaları ve covid önlemleri konusunda bilgilendirmek üzere programlanmıştır. -Yolcuların ilgilendikleri yerleri bulabilmeleri için uygulamamız için navigasyon uygulaması vardır. Navigasyon uygulaması PCR test laboratuvarlarına dikkaet çekecek şekilde update edilmiştir. Yolcu uyarı ve bilgilendirme notification mesajları eklenmiştir. -Yolcu memnuniyeti stratejik yol haritamızdan olan bir konudur. Tüm fiziksel anket kioskları yolcu sağlığı gözönünde bulundurularak iptal edilmiş, anketler mobil cihazlardan karekod okutularak yapılacak şekilde yeniden geliştirilmiştir.
Projenin Amacı
Kurumumuz deprem, sel, kaza vs olağanüstü durumlar için kriz senoryalarını sürekli çalışmaktadır. Pandemi bizi sağlık açısından konuya tekrar bakmamızı ve çok çevik aksiyonlar almaya zorlamıştır. Her ay milyonlarca insanlar yolcu olarak uçmakta, binlerce insan çalışan olarak terminalimizi kullanmaktadır. Tüm paydaşların sağlığı ve güvenliği max seviyede korunacak şekilde tüm süreçler ve sistemler yeniden düzenlenmiştir.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Bu konuya iki açıdan bakmak isteriz. -Son yıllarda yolcunun temassız self servis işlemlerini tamamlamasına yönelik yaptığımız yatırımlar bu krize çabuk adapte olmamızda çok faydalı olmuştur. Daha önce yaptığmız innovatif yatırımlar (el terminalleri, mobil uygulamalar, akıllı okuyucular, okuyucalarla entegre çalışan havacılık sistemleri, operasyonun dakik yürütülmesini sağlayan blockchain altyapısı,kiosklar, self bag drop sistemleri vb) sayesinde birçok koşulu hızlıca hayata geçirdik. -Kalabalıkların kontrolü ve yolcu sayımında 3d görüntü işleyen kamera ve yazılım sistemleri hayata geçirilmiştir. Akıllı algoritmalar kuyrukların mesafesini, akış hızını, bekleme sürelerini ölçmekte ve limitlerin aşılması durumunda ilgili birimleri problemin çözümü için uyarmaktadır. Aynı sistem yolcular arasında sosyal mesafe aşıldığı zamanda uyarı vermektedir.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Kitlelere kamu hizmeti veren özel bir kurumuz. Bu projeden öncelikle yolcularımız faydalanmıştır. Dolaylı olarak alınan önlemler sayesinda tüm çalışanlar da bulaş ve hastalıktan korunmuştur.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Havacılık sektörü için büyük bir krizdir. Bir süre gelirlerin sıfıra indiği, eski durumuna gelmesinin de birkaç yıl sürmesi beklenen bir durumdur. Tüm capex yatırımları iptal edilmitşir. Opexler kısılmıştır. Üst yönetimin liderliğinde tüm yatırımlar insan sağlığı ve güvenliği sağlanacak şekilde yeniden yapılandırılmıştır.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Havalimanımız seyahat kısıtlamaları nedeni ile Nisan ve Mayıs 2020 dönemlerinde kapalı kalmıştır. Alınan önemler, yolcumuzu önemsiyor olmamız, bu mesajı kendilerine fiili aksiyonlarla yansıtıyor olmamız sonucu güven verebildiğimizi düşünüyoruz. Bu güvenin göstergesi de yolcu sayısının "0" noktasından Haz 20 sonunda 500 bin, Tem 20 ayında 1 milyon 200 bin, Ağu 20 ayında 1 miyon 800 bin mertebelerine katlanarak ulaşmış olmasıdır. Eurocontrol verilerine göre birçok havalimanı uçuş adetlerinde düşün kaydederken SabihaGökçen sürekli artış yönünde performans gösteren iki Avrupa Havalimanında biridir.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Projemizde ; IT , Teknik,Operasyon, İletişim birimlerimiz ve iş ortaklarımız olan Hava Yolları ve Yer Hizmetleri şirketleri yer almıştır. Istanbul Sabiha Gökçen şirketi olarak projelerin geliştirilmesi, uygulanması, testi ve hayat geçirilmesi sırasında 90 kişi görev almıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Havacılık sistemlerinde SITA Termal kameralar konusunda Smart Teknoloji ve HikVision Görüntü işleme ve akıllı algoritmalar konusunda Xovis, DTP El terminalleri konusunda Honeywell Yolcu bilgi ekranları konusunda Samsung Yolcu Navigasyon konusunda Inmapper Mobil Uygulama konusunda RetterMobile Websitesi ve görsellerin tasarımı konusunda Teknoloji Grup ile çalışılmıştır.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
SITA , Xovis, Samsung, Hikvision, Inmapper, Honeywell