SPX
SPX
Proje İçeriği
Türkiye’de perakende ve toptan ticaret yapan bütün firmalarda olduğu gibi, bizim firmamızda da ithal veya iç piyasadan alınan ürünlerin, mağazalara ve bayilere sevkini yöneten bir sistem ihtiyacı bulunmaktaydı. Araştırmalarımızda, mal kabul ile mal çıkışını aynı anda yapan, herhangi bir yazılımın bulunmadığını tespit ettik. Bizim mevcut sistemimizde Ürünlerimiz bir çoğu yurt dışından geldiği için dağıtılması gereken zamana çok yakın ülkeye giriş yapılıyordu Ve teknoloji kullanılmadığı için ürünler verilen terminlere uyulamadan geç gönderiliyordu. Bu büyük oradan satış kayıplarına neden oluyordu. Mağaza kısmında gelen ürünlerin kontrol edilmesi zor olduğu için depoya atılıp müsait zaman bekleniyordu ve ürünlerinlerin fiyatı değiştiği zaman tek tek bilgisayardan bakarak üzerlerine fiyatları yazılıyordu buda birçok hataya neden oluyordu. Tamamen kendi ihtiyaçlarımıza göre tasarlanan ve sıfırdan yazılan sistem, aşağıdaki 3 ana başlık altında kullanılmaktadır. Sezon ürünlerinin toplanması: Depoya giren ürünleri online el terminalleri kullanarak tek bir okutmada hem girişlerini hem de hangi mağaza yada bayinin siparişi varsa ilgili yere çıkışını yapıyoruz. Mağazaları, bayileri ve ihracat satışlarını ayrı ayrı toplamaya gerek kalmadı tek bir okutmada hangi süreç varsa direk oraya çıkışı yapılıyor. Daha önce 3 aşamada yapılın iş tek bir aşamaya indi. Adresleme: Gelen ürünlerin girişleri yapılırken aynı anda otomatik ürün hiyerarşisine bakarak ürünlerin adresleri oluşturuluyor ve ürünler adreslerine yerleştiriliyor. Repeat sipariş toplanması: Gelen RPT isteklerinde saatlerce ürün arama sorununu ortadan kaldırdık online el terminalleri aracılığı ile siparişini seçerek hangi ürün hangi lokasyondaysa oradan direk toplanıyor Proje ile; - Kullanıcı hataları minimize edildi - Birden fazla personelin yapması gereken işler tek kişi ile çözüldü - 4 aşamada yapılan toplama dağıtma işlemi tek aşamaya düşürüldü. - Depo performansı %200 arttırıldı - Ürünlerin stokları Raf , Koli Bazında takip edilerek , Ürünlerin yerleri belirlendi - Ürünlerin Giriş Çıkış Takipleri kolaylıkla takip edildi - ERP yazılımının desteklemediği bir çok ek geliştirmeyle daha efektif bir kullanım sağlandı Şirketin en önemli meselesini çözmüş bir proje. Sezonluk çalıştığımız için, mağazalara ve bayilere zamanında ürün gitmemesi, ürünlerin iade edilmesine ve elde kalmasına yol açmaktadır. Bu proje sayesinde, şirketin satış potansiyelinin ortaya çıkması sağlanmıştır. Hem müşteir memnuniyeti artmış, hem satış kaybının önüne geçilmiş, hem de repeat order alınabildiği için ilve ciro yaratılabilmiştir
Projenin Amacı
Kurum içi bir işleyişi iyileştirmek için.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Daha önce offline olarak bilgisayarlara bağlanarak veri aktarımı yapılan terminaller terkedilerek. Wifi teknoloji ile online erp ile haberleşen terminallere geçildi.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Perakende,Toptan, lojistik
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
IT şirketin hedef ve misyonlarının belirlenmesinde de söz sahibidir. IT stratejileri buna göre belirlenir. Şirketin Ticari ve operasyonel gereksinimleri tespit edilerek, buna ilişkin çözümler araştırılır. Hazır çözümlerin bulunmaması durumunda da bir yazılım firması ile veya kendi bünyemizdeki yazılım ekibi ile, organizasyonun ihtiyacı olan çözümler geliştirilir. Bu kapsamda yönetim her zaman It nin yanında yer almaktadır.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Depoda 1 kişi günlük 1000 adet ürün toplayabilir hale geldi. Sistem kurulmadan önce bu 400 civarındaydı. RPT ler 3 günde toplanıp sevk edilebilir duruma geldi. Sistem kurulmadan önce 1 haftadan önce toplanamıyordu Kişi başı günde toplanan ürün adeti arttı. Bu da firmanın büyüklüğü artmasına ragmen, 30% oranında daha az personel ile ürün toplanabilmesine olanak sağladı. Yarı büyüklükte bir depoya geçildi. Yeni sistemle birlikte sevkiyat süreçleri hızlandığı için, eski depomuuzn yarısı kadar yeni bir depoda faaliyet göstermekteyiz. Aynı işi yapan personel sayımız da 30% oranında azaldı. Bunun yanı sıra daha az yer ve daha az personel ile sevikay süremiz yaklaşık 33% oranında azaldı Bu proje sayesinde şirket ciromuzun perakende ve toptan kanalda %5 artmış olduğunu tahmin ediyoruz. Mağaza yönetimleri ve bayiler tarafından, geç sevkiyata ilişkin alınan şikayet sayısı 0’a inmiştir.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Lojistik yönetim ekibi (5 kişi) IT (3 Kişi)
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Setsis
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Sewoo