Tofaş Türk Otomobil fabrikası A.Ş. - Ticari Sistemler Projesi
Tofaş Türk Otomobil fabrikası A.Ş. - Ticari Sistemler Projesi
Proje İçeriği
TOFAŞ ticari alanda satış süreçlerini içeren mevcut ERP sisteminin, Fiat Chrsyler Automobiles (FCA) tarafından araç satış ve CRM süreçleri bazında Türkiye pazarı için kişiselleştirilip gerekli entegrasyonların yapılması ve yeni sistemin canlıya alınmasıdır. İş süreçlerimizdeki iyileştirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla TOFAŞ’ın tüm satış teşkilatının ve bayilerinin kullandığı ticari sistem altyapısı CRM, ürün yönetimi, kampanya ve fiyatlandırma, satış ve lojistik uygulamalarıyla birlikte yenilendi. Araç satış operasyonumuzun uçtan uca içerdiği tüm merkez ve bayi ticari süreçlerini yenileyen ( ürün konfigürasyonu, kampanya yönetimi, fiyatlama, sipari yönetimi, stok yönetimi, muhasebe, faturalama, raporlama) bir sistem olmakla birlikte, bayilerde aktif bulunan yaklaşık 1000 kullanıcının satış işlemlerini yapmak için kullanılan bir uygulamadır. Ticari Sistemler Projesi, müşteri yönetimi ve CRM altyapılarımızı yenilediğimiz (360 derece müşteri kartı) süreçlerde müşeriyi tüm temas noktalarında tanıyabilen, satış ve satış sonrası verisini sadece analiz amaçlı değil, tüm ticari opeasyonlarını kullanıma hazır olarak sunabilen bir sistemdir.
Projenin Amacı
Mevcut süreçleri iyileştirmek ve yalınlaştırmak amaçlı gerçekleştirilmesinin yanında daha global ve standart süreçler de sistemin içine alındı.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Müşteri ana verisi, tedarikçi firmamız ile birlikte geliştirilen Customer Hub sistemi ile 9 milyondan 2.8 milyona düşürülmüştür. Bu veri temizliğinin yanında sektörde ilk ve tek olan "Online Müşteri Tekilleştirilmesi" teknolojisi bu sistem ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Sistemin temelinde Satış & Pazarlama ve Lojistik departmanlarının kullandığı süreçler var, ek olarak Finans ve Muhasebe departmanlarının da süreçleri bu proje kapsamına alınmıştır.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Projemizin fikir aşamasından başlayarak tüm üst yönetimden aldığımız destek, projenin canlıya geçiş zamanına kadar devam etmiştir. Projemizin sponsorları proje boyunca yaşadığımız her zorlukta ekibe destek olmuştur.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Müşteri memnuniyeti, hız ve hata payının düşmesi projenin sayılabilecek faydaları arasındadır. Bu alanlarda iyileşmeler gözlenmekle beraber planlı ölçümler yıl sonuna doğru tamamlanacaktır.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Projemizde yaklaşık 75 kişi görev almıştır. 9 kişilik bir çekirdek ekibin yanında yaklaşık 30 kişi projede "Key User" ünvanı ile görev aldı. Bu kişiler Satış & Pazarlama, Muhasebe, Finans, IT olmak üzere birçok departmandan proje için çalıştılar. İtalya ile ortak yürütülen bir proje olduğundan ekibin geri kalan ve büyük kısmı İtalya'dan destek verdi.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
FCA, Engineering IT, Capgemini SAP, Koç Sistem, Smartiks, TANI, FGS, IBM
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
SAP SD, SAP PI, Oracle Service Bus,QlikSense, Informatica