T K

AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. - İş Teknolojileri Yaşam Dönüşüm Programı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. - İş Teknolojileri Yaşam Dönüşüm Programı

Proje İçeriği

İş Teknolojileri Yaşam Dönüşüm Programı, insan, süreç ve sistemlerin dönüşümünü ele alan bir programdır. Sistemsel veya çalışma metodolojisi dönüşümünün daha üzerinde bir kültür dönüşümüdür. Üretimde hem iç hem dış müşteriyi odağa alarak, hız-kalite ve maliyet alanlarında bir gelişimi-dönüşümü hedeflemektedir. İnsan tarafında; İş Teknolojileri çalışanları odağa alınarak verimi ve çalışan memnuniyetini arttıracak iletişim faaliyetleri, aktiviteler, eğitim ve seminerler üzerine detaylı ve yoğun çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Süreç tarafında; yazılım geliştirme süreçlerimizi geleneksel waterfall yapısından Kanban – Yalın yapıya dönüştürerek, organizasyon yapımızı, çalışma metodoloji ve kültürümüzü, hatta fiziksel ortamımızı buna göre yeniden yapılandırdık. Sistem tarafında; özellikle süreç çalışmaları kapsamında yapılan tüm çalışmaların, dijital ortamda desteklenmesi, ölçümlenebilir sayısal platformlar tasarlanması ve hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Bunun için aktif olarak Jira-Confluence-Xray ve raporlama çalışmaları üzerinde geliştirmeler tamamlanmıştır. Ölçülebilir, hızlı ve etkin süreçler dijital ortamda hayata geçirilmiştir.


Projenin Amacı

Dönüşümü mevcut Bilgi Teknolojileri çalışma şekillerini ve kültürel yaklaşımları en baştan ele alarak yeniden oluşturduk. Bu anlamda mevcut süreçleri iyileştirme çalışmaları yer aldığı gibi yepyeni süreçler ve hizmetler de oluşturduk. (Örneğin; Müşteri odaklı çözüm hatları, proje/talep skorlama sistemi, performans ölçüm sistemleri vb.)


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Normal şartlarda ölçümlenip kuantatif hale getirilmesi zor olan IT çalışmalarının Jira sistemi üzerinde Kanban boardlarla birlikte, ölçülebilir performans sistem alt yapısının oluşturulması ve Dash boardlar ile Karne ekran geliştirmelerinin tamamlanması. Bu sayede IT-Çözüm Hattı-Squad ve Bireysele inen bir performans notu ve detayları için yapı çalışmaları tamamlanmıştır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Başta IT için faydalı olmuş gözükse de aslında IT diğer tüm şirket paydaşlarına hizmet verdiği için tüm şirkete katkı sağlamıştır. Müşteri odaklı bir yapıya dönüşüm ile (Hem iç müşteri hem dış müşteri) motive bir çalışan kaynağının verimli süreçler ile birleşimi sayesinde şirkete hizmet eden ve önünü açan teknolojiler üreterek faydanın maksimize edilmesi amaçlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Kesinlikle üst yönetimin desteği tam olarak alınmıştır. Dönüşümlerin en zor kısımlarından biri olan herkesin aynı seviyede ve arzuda olmaması konusu, yönetimin tam desteği ile çok kısa bir sürede aşılmıştır. Hatta çok önemli noktalarda kendileri de bu dönüşümün baş aktörlerinden olup bir parçası olmuşlardır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje sonuçlarının ölçümü çalışmaları devam etmektedir. Ancak ilk etapta şu ana kadar yapılan net ölçümler ile şu sonuçlara ulaşılmıştır. • Çalışan memnuniyetinde %6 artış • İç Müşteri Memnuniyetinde %29 artış • Üretim etkinliği ve miktarı konusunda %30 civarı bir artış elde edilmiştir.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bir program yöneticisi ile birlikte 3 danışmanlık firması (İnsan motivasyonu, Süreç ve çalışma şekli dönüşümü, Jira ve Confluence Sistem dönüşümü olmak üzere) programın aktif yürütülmesini sağlamıştır. Ancak başta IT yönetim ekipleri olmak üzere tüm IT bu dönüşümde etkin rol oynamış ve program içerisinde kimi zaman aktif kimi zaman bir parçası olarak görev almışlardır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

• Projera – Süreç ve Çalışma Şekli Dönüşümü • Snapbytes – Jira ve Confluence Dönüşümü


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

• Jira • Confluence • Cognos