Karaca Züccaciye Grup
Karaca Züccaciye Grup
Proje İçeriği
“Karaca Grup için oluşturduğumuz Dijital Dönüşüm Stratejisinin önemli parçalarından biri, fiziksel mağazaların dijitalleşmesi kapsamında müşterilerin genel alışveriş deneyimini geliştirecek şekilde tasarlanmış bir teknolojik modernizasyon programı idi. Bu amaçla RetrofIT olarak adlandırdığımız “Mağaza Teknolojik Güçlendirme ve Yenileme” proje çatısı altında topladığımız bir dizi projeler ile tüm grup mağazalarında uçtan uca BT altyapısının yenilenerek müşteri ve çalışanlara daha hızlı, daha modern, daha keyifli ve kesintisiz bir ortam sunmayı hedefledik. Müşterilerimizin hızlı ve sorunsuz alışveriş yapabilmelerini sağlarken aynı zamanda çalışanlarımızı da teknolojik bileşenler ile güçlendirerek müşteri etkileşimini arttırmayı başardık. Türkiye genelinde 23 kişilik bir ekip ile 9 ay gibi bir sürede hiçbir kesinti ve satış kaybı olmaksızın Vodafone, BTM ve Millenicom iş ortaklığında M.A.R.S. Teknoloji ekipleri ile tamamladığımız RetrofIT projesi, Dijital Dönüşüm ve Yeni Teknolojilerin mağazalarda kullanımı ile ilgili planımızda olan birçok projeye gerekli altyapıyı oluşturması açısından çok önemli bir adımdı.”
Projenin Amacı
Tüm mağaza teknolojik altyapısının ve buna bağlı müşteri deneyimi ve satış süreçlerinin iyileştirilmesi sağlanmıştır.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Var olan teknolojiyi geliştirip modernize ederek ticari fayda üretmek.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Grubun 4 markası ile 200 mağazasındaki Perakende Satış alanında ciddi kazanımlar sağlanmıştır. Mağaza erişilebilirlik oranı %99.72 den %99.98 ‘e çıkartılarak erişilebilirlik sorunları kaynaklı satış kayıplarının önüne geçilmesi sağlandı. Yapılan teknolojik düzenleme ve yenilemeler ile mağazadaki personelin operasyonel işlere harcadığı süreler %18 oranında azaltılarak daha fazla satışa odaklanması sağlandı. Bunun sonucu olarak, aynı norm kadro ile satışa dönüşüm oranı %1.4 arttırıldı, ciro etkisi %5 artış olarak gerçekleşti. Aylık sabit iletişim maliyetlerinde %37 tasarruf sağlandı. Mağazalardan iletilen altyapı ve donanım kaynaklı BT sorunlarında %76 azalma ve yerinde destek için harcanan operasyonel giderlerde %52 tasarruf sağlandı. Yapılan mağaza personeli BT memnuniyet anketi sonuçlarına göre, iç müşteri memnuniyeti %73 den (İYİ) %92 ye (MÜKEMMEL) çıkartıldı. Müşterilerin hızlı ve sorunsuz alışveriş yapmaları sağlandı, müşterilerin kasadaki ortalama işlem süreleri direkt satışlarda 17 sn. eve teslim satışlarda 29 sn. kısaltıldı. Bunun sonucu olarak kasa kuyruğunda %37 azalma sağlandı. Mağaza – Merkez arasındaki bağlantı 5X hızlandırıldı. Mağazalarda kurulan kablosuz ağ yapısı ile operasyonu destekleyecek mobil cihazlar kullanıma alındı ve müşteri etkileşimi arttırıldı. Denetim ekipleri, bölge yöneticileri ve ilgili üst düzey yöneticilerin mobil cihazlardan mağazaları 7/24 merkezi olarak izleyebilir olması sağlandı.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Karaca Grup Dijital Dönüşüme verdiği önem ve hizmet kalitesini sürekli geliştiren bir anlayışı benimseyen stratejisi ile teknoljiye büyük çapta yatırım yapan sayılı firmalardan biridir. Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu seviyesinde teknolojik gelişmeler yakından takip edilmekte ve iş süreçlerine katkı sağlayacak her gelişme üst yönetimden tam destek alınarak grup genelinde uygulanmaktadır.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
• Mağaza erişilebilirlik oranı %99.72 den %99.98 ‘e çıkartıldı. Bunun sonucu olarak erişilebilirlik sorunları kaynaklı satış kayıplarının önüne geçilmesi sağlandı. • Yapılan teknolojik düzenleme ve yenilemeler ile mağazadaki personelin operasyonel işlere harcadığı süreler %18 oranında azaltılarak daha fazla satışa odaklanması sağlandı. Bunun sonucu olarak, aynı norm kadro ile satışa dönüşüm oranı %1.4 arttırıldı, ciro etkisi %5 artış olarak gerçekleşti. • Aylık sabit iletişim maliyetlerinde %37 tasarruf sağlandı. • Mağazalardan iletilen altyapı ve donanım kaynaklı BT sorunlarında %76 azalma ve yerinde destek için harcanan operasyonel giderlerde %52 tasarruf sağlandı. • Yapılan mağaza personeli BT memnuniyet anketi sonuçlarına göre, iç müşteri memnuniyeti %73 den (İYİ) %92 ye (MÜKEMMEL) çıkartıldı. • Müşterilerin hızlı ve sorunsuz alışveriş yapmaları sağlandı, müşterilerin kasadaki ortalama işlem süreleri direkt satışlarda 17 sn. eve teslim satışlarda 29 sn. kısaltıldı. Bunun sonucu olarak kasa kuyruğunda %37 azalma sağlandı. • Mağaza – Merkez arasındaki bağlantı 5X hızlandırıldı. • Mağazalarda kurulan kablosuz ağ yapısı ile operasyonu destekleyecek mobil cihazlar kullanıma alındı ve müşteri etkileşimi arttırıldı. • Denetim ekipleri, bölge yöneticileri ve ilgili üst düzey yöneticilerin mobil cihazlardan mağazaları 7/24 merkezi olarak izleyebilir olması sağlandı.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Türkiye genelinde 23 kişilik bir ekip ile 9 ay gibi bir sürede hiçbir kesinti ve satış kaybı olmaksızın Vodafone, BTM ve Millenicom iş ortaklığında M.A.R.S. Teknoloji ekipleri ile tamamlanmıştır (MARS TEknoloji Karaca Grup Teknoloji Şirketidir)
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Vodafone, BTM ve Millenicom iş ortaklığı
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Toshiba, Dahua, HP, Dell, Zabbix, Aruba