ATASAY Kuyumculuk - Mobile
ATASAY Kuyumculuk - Mobile
Proje İçeriği
Atasay mobile uygulaması android tabanlı ilk planda mağaza,depo, kategori ekiplerimizde kullanılan bir sayım uygulaması ihtiyacı olarak başlayıp ardından mağazadaki, depodaki ve kategori ekiplerimizinin tüm ihtiyaçlarını mobil olarak gören bir uygulama şekline gelmiştir. Uygulama tamamen HF RFID ve barkod ile işlemleri yaparak sayım, fiyat gör, satış, iade evraklarını görebilme ve bunlar ile işlem yapma fırsatı vermektedir. 2019 yılında bu uygulamaya eklediğimiz ATASAY POS uygulaması ile tüm mağazacılık fonksiyonlarını mobil olarak kullanılması sağlanmıştır. Öncelikle Garki denen özel el terminallerde (HF RFID okuyucu bir cihaz) yazılmış daha sonrası ATASAY IT ekibinin özel çabalarıyla cihaz tüm el terminallerinde ve tabletlerde kullanabilir hale gelmiştir. Proje 2 aşamadan oluşmuştur. 1- Donanımın geliştirilmesi 2- Yazılımın geliştirilmesi Donanım; Donanım tarafında piyasada UHF RFID ile ilgili birçok cihaz veya donanım olmasına rağmen HF RFID reader özelliği olan çok az cihaz vardır NFS özellikli cihazlarda sayım veya ürünleri cam bankolar üzerinden okuturken yetersiz kalıyordu. Bu durumda tüm Türkiye'deki ve Dünyadaki tedarikçileri araştırdık. Ancak Garki el terminalinin üretiminin durduğunu öğrendik. UHF kullanmak işimize gelmiyordu.Çünkü kuyumculukta güvenlik baz olduğu için ürünlerin 5-10 cm yakınından okuması ve kesildiği zaman hemen pasif olmasını bekliyorduk. Bunun için çeşitli elterminallerini inceleyecek satın aldığımız 3D yazıcı ile ona okuyucu tasarladık. Bu tasarımı yaparken Elektro manyetik teknolojisini kullandık ve çeşitli denemelerle doğru tasarımı elde ettik. Yazılım ; Donanımı bir seviyeye getirmiştik ancak yazılım için ürünü RFID teknolojisiyle doğru şekilde okuması ve verileri aktarması gerekiyordu. Bunun için firmayla SDK ya ek geliştirmeler yaparak ve sadece sayım yapan bir uygulama değil mağazadaki depodaki tüm operasyonel işlemleri yüretecek bir yazılım haline getirmeyi hedefledik. Bunun için satış , lojistik ekipleriyle toplantılar yaparak ihtiyaçları belirledik. Ayrıca yaptığımız APK nın tüm cihazlarda çalışmasını sağladık. - Marka Sayım - Mağaza Sayım - Ürün kabul - Ürün Arama - Fiyat Gör - Tüm mağazacılık fonksiyonları ( 2019 da ekleme yapılmıştır)
Projenin Amacı
Daha önceden çok eski bir donanım ile basit bir sayım uygulaması vardı. Bu proje ile tüm cihazlarda yeni yazılımızı şirket ihtiyaçlarımıza göre konumlandırdık.Tüm süreçlerimizi ATASAY Mobile uygulaması adı altında topladık.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Projede özellikle HF RFID teknolojisi kullanılmışdır. Türkiyede ve Dünyada çok nadir kullanılan bu tagler için doğru donanım bulmak neredeyse imkansıza yakındır. Genelde NFS kullanılarak yapılmış ancak bizim için ürünü uzaktan okuması için tekrar bir tasarım ATASAY IT nin kendi kaynakları ile yapılmıştır.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Proje güvenliğin üst düzeyde olduğu Kuyumculuk sektörü için özellikle Mağaza Operasyon, Lojistik gibi departmanların çok ciddi olarak kullandığı bir araç haline gelmiştir. Böylelikle çoğu süreç çok kolay ve hızlı yapılabilir hale gelmiştir.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Proje mevcutta zaten ilk planda bayilerimiz ile üst yönetimizin çok verimli olmadığını söylemeleriyle geldi. Uygulamayı ilk planda detaylarını üst yönetime gösterdik. Bu konuda bize her türlü imkanı ve desteği verdiler.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Projemiz mağazadaki tüm süreçleri mobil ve daha hızlı yapılmasını sağlamış ve verimliliği artırmıştır.Daha önceden toplamda ortalama 3 saat 38 dk süren sayım işlemi yeni sistem ile birlikte 1 saat 12 dk gibi bir süreye düşmüştür. Bu süreçlere hatalı ürünlerin bulunması vb. gibi süreçler dahildir. Diğer taraftan mağazalarımız daha önceden fiyat gör, evrak sorgulama vb. gibi işleri mağazadaki bilgisayarlarıdan yaparak müşteriyle göz kontağını kaybederek bilgisayar başına gidip tekrar müşterinin yanına geliyordu. Ancak bu işlemleri mobil olarak yapar hale geldiler.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Projemizde saha ekipleriyle birlikte toplam 7 kişi görev yapmıştır. 2 developer 1 analist 2 Mağaza Müdürü 1 Denetim Uzmanı 1 Bölge Müdürü
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
TechnoPC, Aybil Bilişim, Codelama firmalarından destek alınmıştır.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Spesifik kullanılan bir marka yoktur.