T K

Ağaoğlu Şirketler Grubu

Ağaoğlu Şirketler Grubu

Proje İçeriği

İnşaat süreci 4 ana disiplin üzerinde ilerler. 1-Mimari, 2-Statik, 3 -Mekanik, 4- Elektrik. İnşaat projelerinin 4 ana kolundan birisi olan Elektrik projelerinin ciddi bir ağırlığı da zayıf akım projelerinden oluşur. Bunlar Intercom, Acil anons sistemi, CCTV, Isıtma Sogutma Otomasyonu, İklimlendirme Sistemleri, İnsan Bazlı Giriş/Çıkış Kontrol Sistemleri, Araç Bazlı Giriş Çıkış Sistemleri, Yangın Otomasyonu gibi sistemlerdir. Minimum 7 , Projeye göre 13 farklı sistem için farklı ihaleler açılır ve genelde ihaleyi 13 farklı firma üstlenir. Bununla birlikte süreç dizaynından akışına kadar BT departmanı süreç dışarısında bırakılır. 13 farklı firma ile yapılan uygulamalar genelde en ucuz ekipmanla işin bitirilmesi yönünde gerçekleşir. Biz Maslak 1453 Projesine, sürecin tamamını analiz etmek ve faydalı olabileceğimiz konulara müdahil olabilmek amaçlı dahil olduk. Farkettik ki aslında bahsi geçen tüm zayıf akım projeleri 4 ana birimden oluşuyor. 1- Merkezi yazılım / Yönetim sistemi, 2- Bağlantı unsurları, kablolama ve network, 3- Uç birim (Kamera, Sensör veya Intercom cihazı) 4- Merkezi İzleme Sistemleri (Bilgisayar ekranı, TV, Monitör vs ). Bu ana birimler arasında genelde uygulamaların yanlış yapılmasından dolayı en maliyetli olan kısmı 2 yani bağlantı unsurları + gereksiz işçilik oluyor maalesef. Biz Maslak 1453 projesini ilk dizayndan sahada uygulamaya kadar kendimiz sahiplendiğimiz için gereksiz bakır kablo kullanımı ve işçiliği bertaraf ettik. Hatta ISP lerin de ortak altyüklenici ile calısmasını sağlayarak milli servetin bir bakıma harcanmasına engel olduk. Ayrıca 7000 bağımsız ünitenin sistemlerini tek bir merkezde yöneterek ve izleyerek hataları minimize ettik ve hataya müdahaleyi hızlandırdık. Birçogumuzun binasında / sitesinde , yatay ve dikey tavalarda görülen bakır kablo karmaşasını Maslak 1453 de göremezsiniz. 32 blok , teknik operasyon merkezi olarak adlandırdığımız noktaya her birinden 48 - core fiber ile bağlıdır. Hatta bina içerisinde her 4 katta bir mini sistem odaları mevcuttur ve bu odalara kadar blok altından 32 Core fiber yükselmektedir. İhtiyaç varsa bakır dönüşümü buradan başlar ve kısa mesafede sona erer. Bu yapı sayesinde tüm dairelere hem (Tüm büyük ISP ler - 3*1 Core, Agaoglu 1 core)Drop fiberler ile hem de bakır kablolarla erişim tek bir noktadan sağlanır. bu üzerinde kurgulanabilecek bir çok teknolojik senaryonun altlığını oluşturmaktadır. Bir site yönetiminin altında 1200 m2 boyutunda yükseltilmiş döşeme ve İnergen Söndürme sistemleri barındıran çok da minik olmayan bir veri merkezi tasarımını hayata geçirdik.Tüm sistemlere ait izleme odaları 1.katta, yönetim odaları ise 2.katta yerleştirdik. Kartlı ve parmak izli sistemlerle girişleri sınırlandırdık.


Projenin Amacı

Satış sonrası süreçleri iyileştirmek amaçlı yapılan bir sistemdir. Üzerinde yaptııgımız yeni senaryolar ve işbirliktelikleri yeni bir süreç ve hizmet olarak adlandırılabilir.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Avrupa veya Amerika da bulunan birçok teknolojik yatırımı Türkiye'ye getirebilirsinz. Ancak buralarda hiçbir zaman tek seferde 5000 üzeri konutu imal edemezsiniz. bu nedenle bu imalat sırasında teknolojiyi kullanmaniz, bu yapılar üzerinde daha önce dünya genelinde düşünülmemiş senaryoları tetikler. Avrupa da ya da Amerika da tek seferde şehri dönüştürmeye çalışabilirsiniz . Ancak biz bunu bir site özelinde yapabiliriz. Bu bağlamda yaygınlaştırma ve ilk olabilme fırsatı ciddi anlamda yeniliktir. Ve yenilikleri tetikleyecektir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Satış, Finans,Satış Sonrası


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

İnşaat Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu desteğinde projeyi hayata geçirdik. Elektrik grubumuzla koordine biçimde çalıştık.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

İnşaat imalat süreci sonrasında gelen şikayetlerin (Satış sonrası şikayetler) %47 si zayıf akım sistemleri kaynaklıdır. (istatistiki veri) Maslak 1453 de bu veri %0.3 Maliyet olarak bir önceki projenin birim maliyeti 100 ise, Maslak 1453 de proje birim maliyeti 65 olmuştur. bu da %35 kazanç anlamına gelmektedir. Kullanılan teknolojiler daha üstün olmasına rağmen mükerrer kalemler eksiltilerek maliyet üzerinden kazanç sağlanmıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

BT personeli -3 Süreç dizaynı, takibi Elektrik grubu - 32 Süreç dizaynı, takibi Alt Taseron -15 İmalat


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Çilingir Elektronik alt taşeron olarak kullanılmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Golmar - İntercom sistemleri, Cooper- Yangın Alarm sistemleri,Juniper- BB switch, Dlink- Uc switchler, Fortigate Firewall etc.