T K

İş Makineleri Sesinden Arıza Tanıma Projesi

Borusan Makina ve Güç Sistemleri

İş Makineleri Sesinden Arıza Tanıma Projesi

Proje İçeriği

"Makine seslerinden arıza tespit edebilen yapay zeka modelidir. İş makineleri sektöründe; hassas ses tabanlı erken arıza tespiti ile makinenin arızalanmadan önce arıza tahmininde bulunmasına olanak sağlamaktadır. Proje 5 stepten oluşmaktadır. Bu stepler şirket içi bir uygulama aracılığıyla ses toplama ile başlamaktadır. Daha sorasında sağlıklı makine ve sağlıksız makine olarak sınıfladırılması, veri transformasyonu, yapay zeka algoritmasının uygulanması ve modelin saniyeler içinde çalışabilir seviyede sonuçlandırılmasından oluşmaktadır. Toplanan İş makinesi sesleriyle veri girişinin ardından; 1. filtre aşama; KNN algoritmasıyla makine sesinin diğer seslerden ayrılması ile başlamaktadır. Daha sonrasında gürültü filtreleme ve sesin sağlıklı makine-sağlıksız makine olarak segmentlere ayrılması, tüm seslerin spektrogramlara dönüştürülmesi işlemi gerçekleşmektedir. 2. aşama olarak ise; parçalara bölünen bu seslerin Mel spektrogramları ve HPSS kullanılarak makine bilgileri ile birleştirilmesidir. Ardından CNN algoritması ile parçalanmış seslerin eğitilmesidir. Çıkan olasılık değerleri değişkenler ile XGBoost algoritmasından geçerek final model sonuçlandırılır. Model başarısı 0.85'dir. Başarı kriterlerini yakalayan yapay zeka modeli müşterilerimizin kullandığı uygulamaya entegre edilerek kullanımına sunulmuştur."


Projenin Amacı

Yapay zekayi kullanarak dijitalleşmede; müşterilerle birlikte değişime uğradık. Geleneksel olarak makine arızalandıktan sonra müşterinin haber vermesiyle ilerleyen süreç. yerini; tahminlerle Borusan Cat'in öncelikli aksiyon alması şekline evrilmiştir.Mevcut sürecimizi; müşterilerimizin başarılarına rakiplerimizden daha fazla katkı sağlamak üzere dönüştürdük.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Sesten arızayı tanıyabilmek en büyük inovasyondur. Aynı zamanda sektörde öncü olmasından dolayı patente sahiptir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Müşterilerimizde büyük arızalardan önce farkındalık oluşturarak zaman, maliyet tasarrufunun sağlanması.Teknik bilgi birikimine ihtiyaç olmadan, sürecin hızlandırılması.Hızlı, kolay uyarlanabilir ve etkili öngörülerle sektördeki müşteri kaybının engellenmesi ve müşteri memnuniyetinin arttırılması.Rekabet avantajı sağlamak amacıyla müşterilerin servis ihtiyacı, farklı firmalara gidilmeden önüne geçilmek istenmesi.İş akış sürecinin yavaşlamadan önüne geçilmesi.Özetle müşteriye kaliteli süreç deneyimi yaşatmak amaçlanmıştır.Teknik ekiplerin planlamalarına destek olmak.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Her gün analiz etmeye devam etmekteyiz.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

8


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Linktera Bilgi Teknolojileri


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

-