T K

RPA ile Evrak Doğrulama Projesi

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.

RPA ile Evrak Doğrulama Projesi

Proje İçeriği

"RPA (Robotic Process Automation- Robotik Süreç Otomasyonu) Projesi, rutin, tekrar eden işlerde çalışan davranışlarını taklit ederek Kablo Hizmetleri abonelik süreçlerinde alınması zorunlu evrakların kontrol ve onaylama süreci dijital ortamda gerçekleştirebilmesini sağlayan otomasyon projesidir. Proje, Türksat Kablo ‘da yeni abonelik, devir ve nakil işlemlerinde müşteri tipine ve yapılan işleme bağlı olarak değişen ve zorunlu olarak alınması gereken tüm evrakların RPA robotu tarafından kontrol edilerek otomatik olarak onaylanmasını onaylanmadığı durumda ise neden onaylanmadığını detaylı bir şekilde ilgililere iletilmesini kapsamaktadır. RPA ile Evrak Doğrulama Projesi kapsamında 20 farklı işlem türünde, 40 farklı evrak kontrolü yapılabilmektedir. Her evrakın kontrol edilen alanları ise farklılaşmaktadır. Evrak kontrol sürecinde sırasıyla; Müşteri bilgilerinin kontrolü, Müşteri evraklarının sistemde var olup olmadığının kontrolü Modem Sinyal Değerinin normal değerlerde olduğunun web servis vasıtası ile kontrolü, Müşterinin Kimlik türü ile sistemde var olan kimlik türü eşleştirmesi, Zorunlu evrakların tam olduğunun kontrolü, Zorunlu evraklar tam ise, tek tek evrak kontrol aşamasına geçilmesi, Zorunlu evrakların tek tek kontrolü, İmza bulunması gereken belgelerde imza kontrolü, Tüm doğrulama işlemlerinin tamamlanması ve sonuca göre evrak onay işleminin otomatik olarak yapılmasını veya hata- eksik bulunan adımda detaylı bilgilendirmenin ilgili kişilere iletilmesi adımları işletilir. Evrak kontrol işlemi günde aynı hizmet için günde bir kez olmak kaydı ile, günde 3 kez yapılmaktadır ve ilgili kişilere günde 3 kez başarılı veya başarısız sonuçlar detaylı açıklamalar ile birlikte iletilmektedir. Kontrol süreçlerinde ise; Elle yazılan müşteri bilgileri, İmza atılıp atılmadığı bilgisi, Bilgisayar ile yazılan bilgiler, Sistemsel veriler ile belge üzerindeki verilerin eşleşmesi, Web servis vasıtası ile Modem Online olduğu bilgisi, Müşterinin kimlik türü ile, sistemde bulunan kimlik türünün eşleştirilmesi vb. birçok kontrol bulunmaktadır. Abonelik süreçlerinde alınması gereken zorunlu evrakların onaylama süreçlerinin dijital ortamda RPA (Robotic Process Automation) aracılığı gerçekleştirebilmesi amaçlanmıştır."


Projenin Amacı

"RPA ile Evrak Doğrulama projesine başlama amacımız, Kablo Türksat abonesi olan müşterilerden BTK yönetmeliği gereği alınması zorunlu olan evrakların kontrol aşamalarında yaşanan problemlerin giderilmesi, manuel olarak yapılan onaylarda yaşanan hataların önlenmesi, evrak kontrollerinde kalite oranının artması, örneklem üzerinden yapılan kontroller yerine tüm evrakların kontrolünün sağlanması ve büyük ölçüde zaman ve emek tasarrufu sağlanması olmuştur. Bu sayede hem kurum iç sürecimizi iyileştirmiş hem de RPA İle Evrak Doğrulama yapılarak yeni bir hizmet devreye almış olduk."


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

"RPA ile Evrak Doğrulama projesinde en büyük inovasyon, evrak kontrol ve doğrulama işlemlerinin RPA robotu vasıtası ile yapılmasıdır. RPA Robotu, müşteriye ait zorunlu olarak kontrol edilmesi gereken evrakları tek tek inceleyerek, bu işlemi yapan personelin iş yükünü azaltırken aynı zamanda tam ve eksiksiz bir kontrol sağlamakta ve bulunan hataları veya eksikleri iletip yine tüm doğrulamalar başarılıysa otomatik olarak onay işlemini gerçekleştirip ilgili personellere onayın verildiği bilgisini iletmektedir. Aynı zamanda evraklarda bulunan imzaların, evraklarda belirli bir yere odaklanarak imza olup olmadığı bilgisinin kontrolünün yapılması da inovatif bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir."


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Türksat Kablo İl Müdürlükleri,Türksat Kablo Kurulum EkipleriTürksat Kablo OfisleriTürksat Kablo Bilgi SistemleriTürksat Kablo Müşteri İlişkileri


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet olmuştur. Üst yönetimimiz projenin başından sonuna kadar, maddi ve manevi desteğini fazlasıyla yansıtmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Genel olarak bakıldığında ise eğer müşteriye ait zorunlu evraklar sistemde mevcut ise RPA ile evrak doğrulama oranı 87,19% olarak gerçekleşmiştir. Bu durum ise bize müşteriye ait evrakların sisteme yüklenmesinde gecikme olduğunu göstermiştir.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Türksat Kablo proje ekibi 8 kişi, iş ortağı firma olan OneZero proje ekibi ise 4 kişilik bir ekipten oluşmuştur.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Onezero Zeki Teknoloji Limited Şirketi


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Voodoo Unified Console (UC) Version Management, Voodoo Studio & Robot Version Management