Vestel Evin Aklı Sunucusuz Mimariye Geçiş Projesi
Vestel
Vestel Evin Aklı Sunucusuz Mimariye Geçiş Projesi
Proje İçeriği
Vestel Evin Aklı projesi kullanıcıların Vestel marka ürünlerini mobil uygulamaları üzerinden evin içerisinde ya da dışarısında kullanımına ve monitör etmesine olanak sağlayan bir projedir. Kullanıcı hesabı altına eklenmiş tüm Vestel marka ürünlerin aynı arayüz üzerinden kontrol edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Bu projenin hayata geçmesi ile evlerde akıllı olmayan cihaz kalmasın hedefimiz doğrultusunda büyük markaların günümüz teknolojisinde daha inovatif bir çözüm olarak hedefledikleri markaya ait akıllı bir ekosistem kurulması amaçlanmış ve hayata geçirilmiştir. Kurulan bu ekosistemlerle markalar sunmuş oldukları akıllı kullanım ağı ile kullanıcılarının farklı ürün gruplarında da kendilerine ait cihazları seçmelerini hedeflemektedirler. Projenin başlangıcında tüm cihazlar Amazon’a ait sanal makinalar üzerinden yönetilmiştir. Ancak ürün adetleri arttıkçe sunucu maliyetlerinde gördüğümüz artış, ölçeklenebilirlik ve sunucu bakımı konusunda artan eforlar şirkete hem işgücü hem maliyet anlamında yük getirmeye başlayınca sunucusuz mimariye geçişin bu konularda sağlayacağı avantajlar ürün yönetimi ve pazarlama ekipleri ile paylaşılmış ve ilgili ekiplerle koordineli olarak hayata geçirilmiştir. Bu anlamda projemiz maliyet iyileştirme kategorisinde ödüle adaydır. Sunucusuz mimarilerin kullan öde metodu sayesinde müşteri tarafından internete bağlı kullanılmayan cihazlar için devamlı makine ayakta tutmamıza gerek kalmamış olup sadece kullanım ve mesaj sayılarına bağımlı bir maliyet yolu seçilmiş, bu da sunucu maliyeti anlamında bize ciddi bir kazanç sağlamıştır.
Projenin Amacı
Projenin amacı sunucu maliyetlerini azaltmak ve sunucu bakımı için harcanacak eforu kapsam dışı bırakarak Arge işgücünü IT den bağımsız hale getirmektir. Böylece sadece kod geliştirmeye, yeni projeleri hayata geçirmeye odaklanabilecek, çok daha çevik bir yapıya sahip olacaktık. Üretici firmalar için en önemli unsur olan zamanında doğru ürün ile markette yer alma misyonumuz çerçevesinde çeviklik bizim için çok önemli bir hedefti.
İşgücünü ArGe odaklı artırmanın yanısıra bulut maliyetlerinde oluşan azalmayı belli oranda ürün fiyatlarımıza da yansıtarak hem giderlerimizi azaltmış olduk hem de satış adetlerimizi çoğaltmış olduk.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Sunucusuz mimari desteği olan bulut sağlayıcıların Türkiye'deki azlığı, bu mimariye çok aşina olunmaması gibi nedenlerden dolayı şirketler bulut çözümlerini genelde IaaS modeli kullanarak sanal sunucular üzerinde ya da kendi local makinaları üzerinde geliştirmektedirler. Bu ciddi anlamda IT iş gücü gerektirmekte olup, bulut uygulamalarına harcanacak eforu bölmektedir.
Sunucusuz mimarinin en inovatif yönünün bu olduğunu düşünüyorum. Bu sayede IT ile Yazılım birbirinden ayrılmış olup, yukarıda da bahsettiğim gibi çok daha çevik ve maliyet efektif bir çözüm sağlanmıştır.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Arge, Pazarlama, Dış Ticaret
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Proje, getireceği avantajlar nedeniyle üst yönetimden tam destek almıştır.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Sunucusuz mimarinin mali avantajları sayesinde satılan ürünlerin üzerine eklenen bulut maliyetleri minimuma indirilerek ürünlerin pazara daha uygun fiyatlar ile çıkışının sağlanması sonucu satışlardaki artış kısa vadede şirket gelirlerinde ciddi artış sağlamıştır.. Yine sunucusuz mimari ve PaaS a geçiş ile sunucu üzerindeki çözümlerimiz çok daha çevik bir yapıya kavuşmuş olup bu da bize kısa sürede yeni ürün ve model desteklerinin sunucu tarafına eklenebilmesi avantajını getirmiştir. Bu avantaj ile yeni ürünleri markete çok daha hızlı çıkma imkanı sağlamış olmanın yanı sıra çözümümüzün güvenlik seviyesinin artması, kesinti sürelerinin sıfıra inmesi, ölçeklenebilirlik ve performans metriklerinin pozitif yönde artması sayesinde müşteri memnuniyeti seviyemiz oldukça artmış olup, bunun da orta ve uzun vadede şirket gelirlerine yansımasının oldukça olumlu olması beklenmektedir.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
18
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Amazon Web Services
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
NULL