T K

Logo Ürün İçi Anket Projesi

Logo Yazılım

Logo Ürün İçi Anket Projesi

Proje İçeriği

Türkiye’nin en büyük yerli iş yazılımı şirketi olarak sunduğumuz uçtan uca çözümlerle mikro ölçekten kurumsal yapılara kadar her sektörden işletmenin sürdürülebilir başarısına destek oluyor, verimlilik ve kârlılığı artıran iş yazılımları geliştiriyoruz. Bilişim ekosistemine ve ekonominin dijitalleşmesine katkı sağlayarak 1.000’i aşkın iş ortağımız ile 44’ten fazla ülkede 180.000’den fazla firmanın büyüme yolculuğuna eşlik ederek sürdürülebilir başarının temellerini oluşturuyoruz. Logo’nun müşteri deneyimini iyileştirmek ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla Ürün İçi Anket Projesi projemizi hayata geçirdik. 

Geliştirdiğimiz ürün içi anket uygulaması, müşteri geri bildirimlerinin toplanması ve kullanılması konusunda önemli bir dönüşümü temsil etmektedir. Geleneksel telefon anketlerinden ürün içinde daha dinamik bir dijital formata geçiş yaparak, Logo müşteri içgörülerini yakalama konusunda daha etkin bir yöntem oluşturmuştur. Ürüne özgü anketlerin oluşturulabilmesi ve anket konusuna göre özelleştirilebilmesi sağlanarak kullanıcı görüşlerini gerçek zamanlı olarak yakalayacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece hızlı ve konuya özel geri bildirimler elde edilmiştir. Sistemin esnekliği, anketlerin ilgili tüm kullanıcılara, seçilen zaman dilimleri içinde ve değişen süreler boyunca gösterilmesine olanak tanır. Bu yaklaşım, geniş ve kapsayıcı bir kullanıcı verisi toplama aracı olarak, daha doğru ve temsilci içgörüler elde edilmesini sağlamıştır.      

Uygulamanın öne çıkan özelliği, kullanıcı dostu tasarım olmasıdır. Logo çözümlerine giriş yapan kullanıcılara anında veya daha sonraki bir zamanda katılım seçeneği sunarak, esneklik sağlamış ve kullanıcının rahatlığı gözetilmiştir. Kullanıcıların anketi bir daha görmeme seçeneği, ürün içindeki deneyimlerinin pozitif ve rahatsız edici olmaması sağlanmıştır. Kullanıcı deneyiminin bu detayda düşünülmesi, anketlerle yüksek etkileşim oranlarını sürdürmede önemli bir rol oynamıştır.

Dijital anket uygulanması sonucunda elde edilen sonuçlar dikkate değerdir. Dijital anketlere katılanların sayısı, geleneksel telefon anketlerine katılanların sayısı ile karşılaştırıldığında, önemli bir artış görülmüştür. Bu, kullanıcıların zamanlarına ve tercihlerine saygı gösteren bir dijital formatta geri bildirimlerini paylaşmaya daha istekli olduğunu göstermiştir. Toplanan geri bildirimler sadece sayısal değil, aynı zamanda değerli nitel içgörüler vermiştir. Bu geri bildirimlerin zenginliği, ürün özelliklerini iyileştirmede, kullanıcı deneyimini artırmada veriye dayalı karar almayı sağlamıştır. Aynı zamanda önemli ölçüde zaman ve kaynak tasarrufu sağlamaktadır.

Uygulamadan elde edilen önemli bir kazanım da geri bildirimi ileten müşteriler ile doğrudan iletişime geçme imkanıdır. Bu sayede müşteri odaklılığa olan bağlılık söylem olmaktan çıkmış eyleme dönüşmüştür. Müşterilerle kurulan bu güçlü bağ, onların ihtiyaçlarını daha derinlemesine anlamamıza ve hizmetlerimizi sürekli iyileştirmemize imkan tanımaktadır.

Sonuç olarak, ürün içi anket uygulaması, sadece geri bildirim toplamak için bir araç değil, aynı zamanda şirketin müşteri ihtiyaçlarına duyarlı kalmasını sağlayan, sürekli iyileştirme kültürünü teşvik eden ve yenilikleri yönlendiren varlık haline gelmiştir.


Projenin Amacı

Proje süreç iyileştirme hedefi ile başlatılmakla birlikte özellik ve fonksiyon setlerinin bir araya gelmesi sonucu Logo PAAS üzerinde istenildiğinde ekosistem tarafından kullanılabilecek anket servisi haline gelmiştir. Dolayısı ile hem süreç iyileşmesi elde edilmiş hem de istendiğinde çözüm geliştiren iş ortaklarının uygulamalarına entegre edebileceği yeni bir servis olarak oluşturulmuştur.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Geleneksel telefon ve e-posta anketleri ile yapılan çalışmalarda katılım yüzdesi veri analizi için yeterli desteği sağlamada zorluk, örneklem düzeyinde müşteri başına bir kişiden bildirim alınabilmesi ise analiz tarafında temsil yeteneği, dönemsellik ve kişisellik gibi etkilere neden olmaktaydı. Projedeki en büyük inovasyon, ürün içinde daha dinamik ve bütünleşik bir dijital imkan sunularak farklı bir kullanıcı deneyimi sağlanmasıdır. Diğer yandan serbest metin özelliği ile açık inovasyon kavramına da hizmet edilmiştir. Ayrıca bu fikirden yola çıkarak geliştirilen bu özellik sayesinde çok daha geniş veri kümesini temsil eden kullanıcı deneyimleri ve görüşleri gerçek zamanlı olarak alınmıştır. Alınan bu bildirimler ürün geliştirme planlarına etki etmiş ve kullanıcılarımızın ürün geliştirme sürecine paydaş olması sağlanmıştır.

 


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Bu uygulama, Ürün Yönetimi, Ürün Destek, Satış, Pazarlama ve Müşteri İlişkileri bölümüne olumlu etkisi olmuş, fayda sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Proje sponsorları Logo Yazılım Türkiye GM, CTO, CIO ve CMO’dan oluşmuştur.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje sayesinde uygulamalarımızı kullanan farklı sektör ve farklı ölçekteki kullanıcı yanıtlarını toplayarak analiz edebilir, eyleme dönüştürülebilir içgörüler üretilmiştir. Bu veriye dayalı yaklaşım, müşteri ihtiyaçlarına ve tercihlerine daha ince bir anlayış sağlamış, ürün ve hizmetlerin daha etkin bir şekilde tasarlanmasına olanak tanımıştır.

Geleneksel telefon anket ile 16 farklı ürün için 1.696 müşterimizden değerlendirme alabilirken ürün içi anket projesi ile 2023 Mart – Ekim ayları arasında 32 farklı ürün için 6.248 müşterimizden 8.655 kullanıcı değerlendirmesi alınmıştır. Bu verilere göre anket sayısındaki artış %368, katılımcı sayısındaki artış %510 olmuştur.  Analiz boyutunu genişleten bu çalışma ile daha fazla kullanıcının deneyim ve memnuniyetini gözlenerek ilgili ekiplerin hızlıca aksiyon planlarını belirlemesine ve müşterilere geri dönüş yapılmasına destek oldu. Logo ve ekosisteminin yakından takip ettiği kullanıcı deneyimini çok daha ileriye taşınabilmesine katkı sağladı.

Müşteri bildirimlerine yönelik ürün geliştirme ekiplerimizin değerlendirmeleri sonucunda 18 müşteri ile toplantı yapılmıştır. İletilen 4 özellik ürünlerimize yansıtılmış, 6 özellik için de planlamaya dahil edilmiştir.  9 kullanıcımıza üründe olan özelliğin kullanımına dair bilgi verilmiştir.

Özellikle anket uygulamasında serbest metin kullanılarak alınan kullanıcı görüşleri aynı zamanda kendi geliştirdiğimiz makine öğrenmesi ile olası müşteri kayıplarının tespit edilmesinde etkin bir araç haline gelecektir.

Dolayısı ile Logo'nun ürün içi anket uygulaması, sadece geri bildirim toplamak için bir araç değil, aynı zamanda şirketin müşteri ihtiyaçlarına duyarlı kalmasını sağlayan, sürekli iyileştirme kültürünü teşvik eden ve yenilikleri yönlendiren stratejik bir varlıktır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Proje firma içi inovasyon yatırımı olarak ele alınarak 5 farklı departmandan 17 kişilik proje ekibi ile gerçekleştirilmiştir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Proje sadece Logo ekibinin yer aldığı bir iç çalışma olmuştur.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Logo PAAS, Logo Netsis Wings ve Logo Tiger Wings çözümleri, Logo J-Platform