Taşıt Finansmanı Süreçlerinde Dijitalleşme
Türkiye Finans Katılım Bankası
Taşıt Finansmanı Süreçlerinde Dijitalleşme
Proje İçeriği
Banka süreçlerindeki dijitalleştirmeyi arttırmak amacıyla çıkılan bu yolda, taşıt kredisi mobil uygulama üzerinden 7/24 ulaşılabilir bir ürün haline getirilmiştir. Taşıt kredisi kullanmak isteyen müşterilerimizin, projemiz ile geliştirilen kullanıcı dostu mobil ekranlar üzerinden tüm akışı tamamlaması hedeflenmektedir. Bu sayede müşterilerimiz için taşıt kredisi kullanmak artık daha kolay!
Proje kapsamında yapılan işler aşağıdaki başlıklarda ele alınabilir:
Dijitalleşme: Taşıt kredisi başvuru akışı uçtan uca dijitalleştirilmiştir. Taşıt kredilerinin en önemli süreçlerinden biri olan rehin süreçleri de bu dijitalleştirme çalışmalarına dahil edilmiştir. Müşterinin şubeye gitme ihtiyacı duymadan gerekli sözleşmeleri mobil uygulaması üzerinden onaylaması sonucunda rehin teminatı otomatik olarak oluşur. Teminat için gerekli olan belgeler yine dijital ortamda yüklenebilir hale getirilmiştir. Müşteriler tarafından yüklenen tüm belgeler virüs tarama sistemine sokulmaktadır. Dijitalleştirme sayesinde hem taşıt kredisi ürünümüzün talebinde artış görülmesi hem de taşıt kredilerinde teminat süreçlerini elle oluşturan ve müşterilerden teminat sözleşmeleri elden imzalatan şube çalışanlarımızın işlerinin kolaylaşması hedeflenmiştir.
Ek ürün satışları: Kredi akışında müşteriye bankamızın yan ürünleri olan kredi kartı ve yedek hesap ürünleri, Bunun yanı sıra kredi oranlarında indirim almasını sağlayacak finansman güvence sigortası, trafik sigortası, kasko sigortası ürünleri müşterinin tercihine sunulmaktadır. Sigorta ürünlerinin seçilmesi durumunda, sigorta şirketleriyle kurulan entegrasyon sayesinde anında sigorta teklifii alınıp müşteriye sunulmaktadır. Bu teklifler arasında tercihlerini yapan müşteriler için poliçeleştirme işlemi de kredi akışı içinde tamamlanmaktadır. Bu fonskiyonlar sayesinde çapraz satışın artması ve bu satışların paralel yönetilebilmesi amaçlanmıştır
Güvenilirlik: Projemizde odak noktamız yalnızca kredi kullanacak müşterilerilerimiz değil, aynı zamanda araç satışını gerçekleştiren satıcı kişiler olmuştur. Satıcıların araçları için kullanılan kredi sürecini tüm şeffaflığı ile takip edebilmesi ve bu sayede güven duygusunun beslenmesi amacıyla oluşturulan web sitesi linki satıcı ile paylaşılmaktadır. Satıcı araç devrini gerçekleştirebileceği andan, hesabına para geldiği ana kadar tüm statüleri izleyebilmektedir.
Kontrol: Kredi sürecinde girilen araç ve satıcı bilgilerinin TNB, Mernis ve GIB servisleri üzerinden doğrulukları kontrol edilmektedir
Projenin Amacı
Projemiz sonucunda sadece şubelerimizden başvurusunu aldığımız taşıt kredisinin akışı bankamız mobil uygulamasına entegre edilmiştir. Hem süreç iyileştirmesi yapılan hem de yeni bir hizmet yaratılan bir proje olmuştur.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Taşıt kredi akışının tamamlanmasındaki en büyük yapı taşlarından biri olan rehin süreçleri kredi akışında otomatik başlatılmaktadır. Bu süreçler için gerekli olan sözleşmeler dijital ortamdan imzalanabilir, yüklenmesi gereken belgeler(ruhsat, noter satıs sözleşmesi vb.) ise dijital ortamdan yüklenebilir hale getirilmiştir.
Trafik ve kasko sigortaları için teklif alma ve bu teklifleri poliçeleştirme süreçleri kredi akışı içinde dijital ortamdan tamamlanabilir hale getirilmiştir.
Satıcı kişiler için kredi durumunun takip edilebileceği bir sayfa tasarlanmıştır
TNB servisleri üzerinden araç bilgilerinin doğruluğu kontrol edilmektedir
Mernis ve GİB servisleri üzerinden satıcı bilgilerinin doğruluğu kontrol edilmektedir.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Çoğunlukla müşterilerimize fayda sağlaması hedeflenen projemiz sonucunda, şube çalışanlarımız ve Teminat, Pazarlama, IT ekiplerimiz fayda görmüştür
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Evet
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Projemiz ile hayata geçen yenilikler, halihazırda belirli bir müşteri grubuna açılmış olup mevcut sonuçlar aşağıdaki şekildedir:
Projemiz sonrasında şube çalışanlarımız, sözleşmeleri dijital onaylı almak, belgelerin direkt dijital ortamdan yüklenmesini sağlamak ve hem teminat hem de kredide gerekli olan bilgileri elle giriş yapmamak amacıyla, taşıt kredisi başvurusu için şubelerimize gelen müşterileri mobil uygulamamıza yönlendirmektedir. Bu sayede hem zaman hem de efor tasarrufu sağlamaktadırlar. Ayrıca mobil uygulamamızın kullanımında artış gözlemlenmesi beklenmektedir.
TNB servisleri aracılığıyla yaptığımız araç bilgileri kontrolü sayesinde yanlış araç bilgisi kaydetme ve depolama sorununda azalma görülmüştür.
Taşıt kredilerindeki akış sürelerinde kısalma gözlemlenmiştir. Çoğu adımın dijitalleştirilmesi sayesinde süreç daha hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir.
Ayrıca müşterilerin 7/24, istedikleri her yerden taşıt kredisi başvurusu yapabilecek olmalarının da başvuru talebinde artış sağlaması beklenmektedir
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Geliştirme ekipleri (Bireysel Kredi, Dijital Bankacılık ve Teminat ekipleri): 13 kişi, Proje Yönetimi: 1 kişi, Product Owner: 1 kişi
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
AcerPro Bilişim Teknolojileri A.Ş.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
NULL