T K

AI Service Guardian

DeFacto Teknoloji

AI Service Guardian

AI Service Guardian

Proje İçeriği

AI Service Guardian, şirket içeriye ve dışarıya açık sistemlerde yaşanan olayları gerçek zamanlı takip eden, raporlayan ve olası olayları önleyerek hizmet kalitesini artırmayı amaçlayan bir yapay zekâ destekli sistemdir​. Sistem, ITIL v4 standartlarına uygun olarak geliştirilmiş olup, Change Management ve Incident Management süreçlerini entegre ederek olayların çözüm sürecini hızlandırmakta ve proaktif müdahalelerle iş sürekliliğini sağlar. Geliştirilen proje kapsamında servis bazlı bir yapı kurulmuş olup, yaşana olaylara istinaden istenilen periyodlarda servis sahipleri için otomatik olarak KPI hesaplaması oluşturulmaktadır. Sistem aynı zamanda kullanıcı deneyimini geliştirerek operasyonel verimliliği artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca, tüm yönetim scorecard’larına da hedef olarak eklenmiştir. 


Projenin Amacı

Bu proje, şirketimizin sunmuş olduğu servislerdeki kesintileri izleyerek, servis sürekliliğini sağlamak, özellikle olay yönetimi, değişiklik yönetimi ve problem yönetimi süreçlerini daha etkin hale getirmek için yapılmıştır. Geliştirilmiş olan sistem makina öğrenmesi algoritmaları sayesinde olası darboğazları kullanıcılara sunarak, riskli servisleri kullanıcılara sunmakta ve olası kesintilerin önüne geçilmektedir.  Tekrar eden olaylar otomatik olarak problem kaydına dönüşmekte ve kök neden analizi yapılması sağlanmaktadır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projedeki en büyük inovasyon, yapay zekâ destekli olay yönetimi sistemi ile olayların kök neden analizini yaparak, tekrarlayan olayların otomatik olarak problem kaydına dönüştürülmesini sağlamasıdır. Ayrıca olaylar tek bir dashboard üzerinden gerçek zamanlı olarak izlenebilmekte ve kritik anlarda stratejik müdahaleler yapılabilmektedir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Proje, özellikle IT departmanı başta olmak üzere, müşteri hizmetleri ve operasyonel süreçlerle ilgilenen tüm birimlere fayda sağlamıştır. SLA uyumunu ve operasyonel verimliliği artırarak şirketin genel performansını iyileştirmiştir. Özellikle E-Ticaret gibi dışarıya açık sistemlerde servis sürekliliğinin %99,99’a ulaşması müşteri memnuniyetinin artmasına büyük katkı sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet, proje süresince üst yönetimin tam desteği alınmış ve stratejik hedeflere uyum sağlanması için sıkı bir iş birliği yapılmıştır. Projenin çıkış noktasının üst yönetimin ihtiyaçları olması da destek konusunda önem arz etmektedir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Evet, proje sonucunda operasyonel verimlilikte %24 artış, servis kesintilerinde ise %12 oranında azalma sağlanarak servis sürekliğinin %99,99 oranına ulaşması sağlanmıştır. Bu gelişmeler, müşteri memnuniyetini artırmış ve şirketin iş sürekliliğini iyileştirmiştir.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projeye IT departmanından yaklaşık 10 kişilik bir ekip aktif olarak katılmıştır


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projede iş birliği yapılan bilişim şirketleri arasında Atlassian, Power BI ve Uptime Robot, BMC gibi teknolojik çözümler sağlayan şirketler bulunmaktadır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Kullanılan spesifik markalar arasında Jira (çevik yönetim ve süreç takibi), Power BI (veri görselleştirme ve raporlama), MSSQL (veri yönetimi ve entegrasyonu) ve Uptime Robot ve BMC bulunmaktadır.